Vissen in de nacht op zeebaars

Vissen in de nacht op zeebaars

Het is eigenlijk nog niet zo heel erg lang geleden dat ik ook s'nachts op zeebaars ben gaan vissen. Nachtvissen op zeebaars geeft een intensere beleving en heeft een magische atmosfeer. De stilte, het zwaailicht van de vuurtorens en de lichtjes van de passerende scheepvaart. Je vist in een compleet andere wereld. Over het algemeen komt er in het donker ook grovere vis op de kant dus de kans op een kapitale vis neemt toe.


Nachtvissen op zeebaars is niet zonder risico's dus als je het gaat doen wees dan goed voorbereid. Neem een stek die je goed kent van overdag, zorg voor een goede hoofdlamp met opgeladen batterij en wees nog alerter op scheepvaart dan je overdag al doet. En als het even kan, ga niet alleen maar neem een wingman mee.De eerste paar keren dat ik s'nachts achter de zeebaarzen aanging waren niet succesvol. Ik moest ook heel erg wennen aan de omstandigheden. Na een paar blanks was ook even het vertrouwen weg en heb ik het nachtvissen een tijdje links laten liggen.

Totdat ik van iemand eens goed af heb kunnen kijken hoe hij in het holst van de nacht mooie zeebaarzen ving. Er waren dan ook een paar zaken die me gelijk opvielen.

1. Langzaam het kunstaas aanbieden
In tegenstelling tot overdag moet je er rekening mee houden dat ook voor een zeebaars het in het donker allemaal wat moeilijker te zien is. Hij zal minder op zicht jagen en meer met de andere zintuigen waar die als jager over beschikt. Dus pas je inhaalsnelheid aan. Ga van 3/3 naar een inhaalsnelheid van maximaal 2/3 en minimaal 1/3.

Door je kunstaas wat langer in de zone te houden geef je de zeebaars meer tijd om je kunstaas te kunnen lokaliseren. Zeebaars kan ruiken, zien en als laatst trillingen voelen dankzij hun "zijlijnen.2. Kleur van het kunstaas
Dit is een interessante. Nu heb ik in het begin gewoon door gevist met de kleuren die ik overdag ook gebruikte en waar ik mooie vissen op ving. Uiteindelijk heb ik dan toch ervaren dat in de nacht andere kleuren de dienst uitmaken.
Wit en Fluogeel doen het voor mij gewoon niet. Pink en donkerblauw bijvoorbeeld weer wel. Donkere contrasten met glitters zijn voor mij de meest succesvolle nachtkleuren gebleken, ook als het water troebel was.3. Ondiep en zeer dicht tegen de kant
Iets wat ik al een paar keer heb kunnen waarnemen is dat verschillende grotere baarzen op een halve meter water kwamen jagen zeer dicht tegen de kant aan. Dus houd kijk er niet raar van op dat ze in het donker echt ondiep en dicht op de kant durven te komen.4. UV-theorie
Iets wat ik nog moet uittesten. Ik heb ook meerdere malen garnalen gezien die blauw licht afgeven in het donker. Dit komt doordat ze algen eten, de zogenaamde Dinoflagellaten en deze zorgen voor dit glow in the dark effect. Baarzen kwamen heel ondiep op deze garnalen jagen. Dus kunstaas dat licht afgeeft (UV-kunstaas) zal zeker als natuurlijk aas gezien kunnen worden. Zal komend seizoen de proef op de som gaan nemen. Mss kraken we wel een code;-)Terwijl ik deze blog schrijf is het half Februari. Het nieuwe zeebaarsseizoen is nog ver weg. Ben ondertussen wel aan een nieuwe zeebaars video aan het werken met materiaal van afgelopen seizoen. Als deze video af is post ik hem in een volgend blog.

Het leuke is dat dit een video is met beelden die tijdens een nachtsessie zijn opgenomen. Ik denk 1 van de meest memorabele sessies die ik ooit gefilmd heb.

Dus zeker gaan kijken;-)